Skopets historie

De fleste folk er i stand til at lyve, men det er kun de få, der yderligere kan narre deres korpus til at ikke sige sandheden. Et oftalmoskop er et spejl til øjnene, der kan yde indsigt i en rad af skjulte problemer, din patient oplever. Her findes mere information om, hvad et oftalmoskop er, tilsvarende man yderligere kan læse mere om, hvad man kan benytte et oftalmoskop til.

Skopets historie begyndes i 1851, hvor den tyske øjenlæge og fysiker Hermann von Helmholtz opdagede, at man ved brug af en lyskilde og et vinklet spejl med et hul i midten kan se ind i det indre øje. Det er muligt, idet billedet af nethinden bliver reflekteret og forstørres, når man benytter et oftalmoskop, og på den måde kan man få indblik i indersiden af øjet. Siden 1851 er oftalmoskopet blevet udviklet, så man i dag bl.a. er fri for ikke ønskede reflekser. Lægevidenskaben skelner imellem to forskellige slags for oftalmoskopi. Den direkte oftalmoskopi observerer retina – det faglige ord for den inderste hinde – igennem foranliggende brydende medier. Med den indirekte oftalmoskopi syner man et billede dannet først for øjet ved hjælp af en håndholdt linse.

Men nu undrer du dig måske over, hvad et oftalmoskop kan bruges til i praksis. Et oftalmoskop er et alsidigt værktøj, der kan finde anvendelse indenfor mange forskellige områder. Men allerførst starter vi med at tildele dig et grundlæggende fysisk indblik i, hvilke oplysninger man kan få, når man kigger ind i det inderste øjne. Dine øjnes pupiller kan udvide sig af tre grunde. De udvides, dersom man er på narko eller forudsat dine øjne udsættes for svagt lys. Regnbuehinden i øjet udvides også, når man ser en ting, du synes om. Såfremt du benytter et oftalmoskop, udsætter man patientens øje for stærkt lys, hvilket betyder, at det trækker sig sammen. På den måde er det en god ide at øge patientens pupiller med et kunstigt præparat, før man benytter oftalmoskopet. Kniben af øjnene er derudover et problem, man bør være opmærksom på, når man tager oftalmoskopet i brug.

Med et oftalmoskop kan man afsløre en rad af øjensygdomme. Men undersøgelser med et oftalmoskop kan også give indblik i mange andre tilstande, herunder kredsløbssygdomme eller i det centrale nervesystem. Det er for eksempel grunden til, at oftalmoskopi er obligatorisk i forbindelse med alle patienter, der oplever forværret synsfunktion.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>