intet til hinder for øjet

Alle folk kan finde ud af at lyve, men det er kun de få, som tilmed kan narre kroppen til at ikke sige sandheden. Et skop er et spejl til øjnene, der kan give indblik i en række gemte problemer, din patient oplever. Her finder du mere information om, hvad et skop er, som man også kan læse mere om, hvad man kan bruge et skop til.

Skopets historie begynder i 1851, hvor den tyske fysiker og øjenlæge Hermann von Helmholtz opdagede, at du ved brug af en lyskilde og et vinklet spejl med et hul i midten kan se ind i det indre øje. Det er muligt, idet billedet af nethinden reflekteres og forstørret, når man benytter et skop, og på den måde kan man få indblik i indersiden af øjet. Siden 1851 er skopet blevet udviklet, så man i dag blandt andet er fri for ikke ønskede reflekser. Lægevidenskaben skelner imellem to forskellige typer for oftalmoskopi. Den direkte oftalmoskopi ser retina – det videnskabelige ord for den inderste hinde – igennem foranliggende brydende medier. Ved den indirekte oftalmoskopi syner du et fotografi dannet foran øjet ved brug af en linse holdt i hånden.

Men nu undrer du dig måske over, hvad et skop kan anvendes til i praksis. Et skop er et alsidigt stykke værktøj, der finder mange forskellige anvendelsesområder. Men først starter vi med at afgive dig en grundlæggende anatomisk indsigt i, hvilke informationer man kan få, når man kigger ind i det inderste øjne. Dine øjnes pupiller kan udvide sig af tre grunde. De udvider sig, såfremt man er på stoffer eller forudsat dine øjne bliver udsat for svagt lys. Regnbuehinden i øjet udvider sig også, når man ser noget, du kan lide. Såfremt du benytter et skop, udsætter man patientens øje for stærkt lys, der betyder, at det trækker sig sammen. Derfor er det en god ide at øge patientens pupiller med et uægte præparat, inden man benytter skopet. Kniben af øjnene er derudover problematisk, man skal være opmærksom på, når man tager skopet i brug.

Med et skop kan man afsløre en række øjensygdomme. Men undersøgelser med et skop kan også afgive indsigt i en god del andre tilstande, herunder sygdomme i kredsløbet eller i det centrale nervesystem. Det er fx årsagen til, at oftalmoskopi er obligatorisk i forbindelse med alle patienter, der har forværret funktion i synet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>